Aantal vacatures stijgt snel door herstel economie

Het aantal openstaande vacatures in de Drechtsteden is aan het eind van het tweede kwartaal van 2021 - met 5900 vacatures - 63% hoger in vergelijking met het jaar daarvoor. Belangrijkste redenen zijn versoepelingen van de coronamaatregelen en de economische groei. Dat is goed nieuws voor een regio die sterk inzet op het creëren van meer nieuwe banen.

Ook minder uitkeringen

Ook het aantal WW-uitkeringen daalde fors. Het UWV verstrekte eind augustus 3037 WW-uitkeringen in de Drechtsteden. Ten opzichte van augustus 2020 zijn dit 1152 minder uitkeringen (-27,5%). Dit komt redelijk overeen met de landelijke percentages: 5,2% en 27,1%. Eind augustus 2021 bedraagt het WW-percentage (het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking) in de Drechtsteden 2,0%, iets lager dan het landelijk percentage van 2,3%.

Krapte arbeidsmarkt

De snelle groei heeft echter ook geleid tot krapte op de arbeidsmarkt. De krapte was sinds 2016 niet zo hoog in de Drechtsteden. Het betekent dat we in de Drechtsteden meer dan ooit investeren in goed opgeleide mensen die aan de vraag van het bedrijfsleven kunnen voldoen. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven werken op dit gebied nauw samen. Het heeft de afgelopen jaren al geleid tot diverse initiatieven zoals Kickstart Drechtsteden, Baas over je eigen Toekomst, het Leerwerkloket en deelname aan Sterk Techniekonderwijs.

Meer weten?

Kijk hier voor meer cijfers over de arbeidsmarkt in de Drechtsteden.

​​​​​​​

Deel op social media: