Aantrekkelijker en beter wonen, werken en recreëren in de regio Drechtsteden: gebruik beter het water en de kades

Hoe kan het Drechtstedengebied aantrekkelijker en beter worden op het gebied van wonen, werken en recreëren? Die vraag kregen de gerenommeerde architecten Adriaan Geuze (West 8) en Francine Houben (Mecanoo). In opdracht van Smart Delta Drechtsteden en de Economic Development Board Drechtsteden hebben zij een inspiratiedocument opgesteld onder de noemer ‘Verbindende Gebiedsstrategie’. Hierin geven zij hun inzichten en een doorkijk in wat er in de regio speelt en wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Samenwerking tussen gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs is nodig om dit inspiratiedocument tot leven te brengen. Deze week uitgelicht: ‘gebruik beter het water en de kades’.

In een interview met het AD vertellen Geuze en Houben uitgebreid over hun gedachten die zij in het inspiratiedocument hebben beschreven. Zo ook over het derde thema: ‘gebruik beter het water en de kades’. Geuze en Houben zien de gedeeltelijke ondertunneling van de A16 én het ondergronds brengen van het goederenspoor als een prachtige mogelijkheid om de Drechtsteden een impuls te geven. Zwijndrecht zou zo een nieuw stadshart kunnen krijgen, met bedrijven, scholen en een groene omgeving voor de inwoners. Ook zou het contact met de rivier kunnen worden verbeterd. Als Geuze ergens kansen voor ziet dan is dat alles rond het water in de Drechtsteden. "De Waterbus is gekomen en iedereen wil erbij horen. Daar zit nog veel groei in", zegt hij. "Langs het water kunnen veel meer voorzieningen komen zoals plekken waar je goed kunt eten. Kades met een combinatie van werk, fietsverbindingen, de waterbus en voorzieningen zijn de plekken van de toekomst."

Houben denkt dat het gebied met een aantal veranderingen veel aantrekkelijker wordt. "Denk aan meer vervoer over de rivier en de aanleg van fietssnelwegen. Fijn kunnen fietsen is namelijk enorm belangrijk voor mensen om ergens prettig te kunnen wonen." Met de MerwedeLingelijn ("een fantastische spoorlijn") zou in haar ogen veel kunnen worden bereikt als deze een betere verbinding krijgt met de waterbus. "Als je de waterbus kan koppelen aan een treinstation en goede fietsverbindingen hebt, wordt het steeds leuker om in zo'n gebied te reizen."

Meer weten? 

Je leest het volledige inspiratiedocument (verbindende gebiedsstrategie) hier: 

Download het inspiratiedocument de Verbindende Gebiedsstrategie 

 

Of kijk de video: 

​​​​​​​

Deel op social media: