Aantrekkelijker en beter wonen, werken en recreëren in de regio Drechtsteden: maak natuur toegankelijker voor recreatie

Hoe kan het Drechtstedengebied aantrekkelijker en beter worden op het gebied van wonen, werken en recreëren? Die vraag kregen de gerenommeerde architecten Adriaan Geuze (West 8) en Francine Houben (Mecanoo). In opdracht van Smart Delta Drechtsteden en de Economic Development Board Drechtsteden hebben zij een inspiratiedocument opgesteld onder de noemer ‘Verbindende Gebiedsstrategie’. Hierin geven zij hun inzichten en een doorkijk in wat er in de regio speelt en wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Samenwerking tussen gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs is nodig om dit inspiratiedocument tot leven te brengen. Deze week uitgelicht: ‘maak natuur toegankelijker voor recreatie’.

In een interview met het AD vertellen Geuze en Houben uitgebreid over hun gedachten die zij in het inspiratiedocument hebben beschreven. Zo ook over het derde thema: ‘maak natuur toegankelijker voor recreatie’. Het water, de rivieren, staat in de nieuwe kijk op het gebied centraal. Neem het Drierivierenpunt. Volgens Houben kan dat ‘de ronde van de Drechtsteden’ worden, met verbeterde waterverbindingen en wellicht fiets- en wandelbruggen tussen de verschillende oevers. "Ook de Biesbosch is vanuit Dordrecht niet goed toegankelijk. Dat kan echt beter", zegt Houben.

Geuze wijst eveneens op het belang van natuur en recreatie. "Het verhaal van de toekomst moet namelijk geen Ruhrgebied worden." Hij verbaast zich erover dat in de waterrijke Drechtsteden het op veel mooie plekken moeilijk is om daadwerkelijk bij het water te komen. Dat zou in zijn ogen niet zo moeten blijven. "Het water is nu soms heel erg achter de oevers. In onze visie komt er een goede entree tot nationaal park de Biesbosch, waar je kunt wandelen en fietsen en voldoende terrasjes hebt, maar wel met respect voor de natuur. Gezond wonen en werken wordt namelijk in de toekomst nog belangrijker."

Bij oplevering van de Verbindende Gebiedsstrategie bleken opdrachtgevers Sjoerd Vollebregt (voorzitter EDB) en burgemeester Paans namens Smart Delta Drechtsteden ook enthousiast. Vollebregt: "Met het team van Smart Delta zullen we samen optrekken om deze plannen stapsgewijs uit te voeren. De potentie van het gebied is te groot om deze toekomstplannen in de bureaula te schuiven." Paans vult aan: "We zijn inwoner van deze prachtige delta. We zijn het aan onszelf verplicht om trots te zijn op onze bijzondere regio."

Meer weten? 

Je leest het volledige inspiratiedocument (verbindende gebiedsstrategie) hier: 

Download het inspiratiedocument de Verbindende Gebiedsstrategie 

 

Of kijk de video: 

 

Deel op social media: