Digitaal knooppunt op dak van de Duurzaamheidsfabriek

Een mooie ontwikkeling binnen het project Digital Mainport Drechtsteden: in de eerste week van maart werd de Smarthub van VitrumNet geplaatst op het dak van de Duurzaamheidsfabriek. Op dit digitale knooppunt komt al het verkeer van Breedband Netwerk Drechtsteden bij elkaar. Denk hierbij aan sensoren, servers en monitoring. Het netwerk maakt veilige data-uitwisseling mogelijk. Iedereen kan zich makkelijk aansluiten en biedt ook nadrukkelijk ruimte voor leren, experimenten en het snel introduceren van nieuwe diensten. Door de koppeling met het 5G IoT Lab vormt de Smarthub dé backbone voor digitale innovaties in de regio.

SMART TOEPASSINGEN EENVOUDIG BEREIKBAAR

Als regio zijn we uniek in Nederland: wij beschikken over een 100 procent open en onafhankelijk glasvezelnetwerk, dat gedeeld eigendom is van een groot aantal regionale partijen. Daardoor is er volledige vrijheid in het benutten van de digitale mogelijkheden. Dat geeft ons extra kansen. Omdat iedereen eenvoudig kan worden aangesloten, is het bij uitstek geschikt om smart toepassingen eenvoudig bereikbaar te maken. Bedrijven hoeven hierdoor niet zelf te investeren in infrastructuur om diensten op het netwerk af te nemen. Omgekeerd biedt het bestaan van het netwerk, met al zijn aangesloten gebruikers, aanbieders en ontwikkelaars, een laagdrempelige manier om hun toepassingen snel op de markt te brengen. Digital Mainport Drechtsteden stimuleert dit en brengt partijen actief bij elkaar brengen, waardoor voordelen exponentieel kunnen groeien.

Digital Mainport Drechtsteden

Het breedband glasvezelnetwerk is, net als het 5G IoT lab onderdeel van het Regionaal Platform Digital Mainport Drechtsteden. Dit is een belangrijk programma binnen de Innovatie Roadmaps. Het doel is om meer impact te organiseren met het open en onafhankelijk zakelijk glasvezelnetwerk in de regio en bij te dragen aan de ontwikkeling van digitale oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Zowel voor de industrie als voor de samenleving.

Stimuleren innovatie in de Drechtsteden

Met de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem zetten we in op het vergroten van de werkgelegenheid in de regio. Dat doen we onder andere door innovatie bij bedrijven te stimuleren. Door bedrijven in staat te stellen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, blijven ze concurrerend en aantrekkelijk voor investeringen, en kunnen ze groeien. Innovatie kan daarnaast een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, met name op het vlak van een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Smart Delta Drechtsteden, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland investeren hierin 22,5 miljoen euro en het Rijk verdubbelt met de Regio Deal dit bedrag.  

Bekijk hier de originele bron

Deel op social media: