Drechtsteden in top 5 van sterkste lobbykracht

In de partijprogramma's van politieke partijen is de aandacht voor de regio ten opzichte van vier jaar geleden met 25 procent toegenomen. De afgelopen kabinetsperiode zette deze trend zich al in. Zo werd er, via Regio Deals van het Rijk, 950 miljoen euro verdeeld in Nederland. Drechtsteden staat in de top vijf van regio’s met de meeste lobbykracht, blijkt uit het onderzoek van Wepublic onder 15 regio's. Twente, Noordoost Fryslân, Noord-Holland Noord en de Achterhoek delen deze top vijf.

Het onderzoek laat zien hoe de lobby richting het verkrijgen van de Regio Deal is ingezet. De vindingrijkheid van inzet van middelen is groot. Regio’s hebben het meest contact gehad met ambtenaren van de departementen, gevolgd door contact met Tweede Kamerleden. Hiervoor gebruikten bestuurders van gemeenten en provincies veelvuldig de partijlijnen. (Sociale) media is weinig ingezet. Ook werkten de meeste regio’s voor het verkrijgen van de deal samen met een partner buiten de eigen regio.

Regio Deals hebben lobbykracht versterkt 

80% van de regio’s vindt dat de Regio Deals de lobbykracht van regio’s heeft versterkt. Hierin zien zij de steun van de provincie als essentieel voor het slagen van deze lobby. Slechts 9 van de 15 regio’s werkte voor het verkrijgen van de regiodeal met een vooropgesteld plan. De lobby leidde er mede toe dat veel regio’s zich in de lobby nu sterker organiseren. 

Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem  

Ook de Drechtsteden krijgt, samen met Gorinchem, steun van de Regio Deal. De Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem richt zich op oevers, onderwijs, arbeidsmarkt en innovatie. Inwoners van de Drechtsteden en Gorinchem kunnen rekenen op onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt en de beroepen van de toekomst. Met het geld wordt geïnvesteerd in het bedrijfsleven voor meer innovatie, zodat het toekomstbestendig is en blijft zorgen voor banen voor onze inwoners. Ook investeert de regio in beter gebruik en toegankelijkheid van de oevers. Zo ontstaat door bedrijfsverplaatsingen meer ruimte voor wonen aan het water en recreëren.   

De Drechtsteden, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland investeren 22,5 miljoen euro in de regio waarbij bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken in projecten. Het Rijk verdubbelt dat bedrag om de brede welvaart en daarmee de veerkracht van Nederlandse regio’s te versterken.  

Meer weten over de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem? 

Kijk op https://www.drechtsteden.nl/Regio_Deal

 
Bron: Lees hier het volledige persbericht van Wepublic. ​​​​​​​

Deel op social media: