Duurzame energie voor iedereen

Schone energie moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. Met het programma ‘inclusieve energietransitie’ ondersteunt de provincie Zuid-Holland negen gemeenten – waaronder Dordrecht en Zwijndrecht - bij een brede aanpak om energiearmoede tegen te gaan.

Onderzoek 

In opdracht van de provincie bracht TNO de energiearmoede in kaart, onderzocht wat gemeenten daar al aan doen en wat de provincie vervolgens kan doen om hen daarbij te steunen. Volgens het rapport is er sprake van energiearmoede wanneer een huishouden onvoldoende toegang heeft tot energievoorzieningen in huis. In energiearme huishoudens zetten mensen bijvoorbeeld de verwarming niet aan, of ze warmen hun eten liever niet op omdat ze het gas te duur vinden. 

Het onderzoek laat onder meer zien welke wijken in de verschillende gemeenten het meest te maken hebben met energiearmoede. In Dordrecht en Zwijndrecht gaat het in totaal om ruim tien wijken. 

Meer weten?  

Meer weten over Inclusieve Energietransitie en wat dit betekent in de praktijk? Beluister dan aflevering 5 van de podcastserie De Achtertuin van de Provincie Zuid-Holland. Aan het woord komt onder meer Ifor Schrauwen, die zich namens de Stichting Drechtse Stromen inzet voor huishoudens met betalingsproblemen in Dordrecht en Zwijndrecht. 

kunt hier meer lezen en het TNO-rapport downloaden. 

 

Deel op social media: