Minister Hugo de Jonge bezoekt woningbouwprojecten

Op woensdag 22 juni bracht minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening) een werkbezoek aan onze regio. Burgemeester en voorzitter van Smart Delta Drechtsteden Wouter Kolff en vicevoorzitter André Flach heetten de minister welkom. Tijdens het werkbezoek kreeg de minister te zien hoe Dordrecht en de regio een bijdrage leveren aan de woningbouwopgave. Smart Delta Drechtsteden zet hierbij kansen om in daden. Met de transformatie van de Spoorzone, vernieuwende woonvormen op het Leerpark en samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven op het gebied van bouwinnovatie en energietransitie. Steun vanuit de Rijksoverheid kan helpen deze plannen verder te versnellen.

Spoorzone: 7,5 km aan kansen

In de Dordtse Spoorzone liggen vier grote ontwikkelingsgebieden: het Stationsgebied, het Maasterras, Leerpark/Gezondheidspark en Amstelwijck. Wethouder Maarten Burggraaf (Stadsontwikkeling): "Het gebied rondom het spoor lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende plek om te ontwikkelen, maar het tegendeel is waar. Het is goed bereikbaar, dicht bij voorzieningen, de oude binnenstad, het water en het buitengebied. Het biedt 7,5 kilometer aan kansen. In Amstelwijck wordt al druk gebouwd, daar levert ABB dit jaar de eerste woningen op. En ook op het Leerpark gaan de eerste heipalen de grond in. Daarnaast zijn er nog ruim 2.000 woningen in voorbereiding: Thureborgh, Crownpoint op de Spuiboulevard en op het Maasterras fase 1. Voor die laatste en voor de Spuiboulevard hebben we woningbouwimpuls-subsidies gekregen. We zijn er trots op om dit aan de minister te kunnen laten zien. Met steun van marktpartijen, provincie Zuid-Holland en het Rijk kunnen we de plannen verder versnellen en samen de Dordtse Spoorzone transformeren tot een aantrekkelijke, groene en levendige plek om te wonen en te werken.

Innovatie in het Leerpark

Het Leerpark staat voor ontmoeting, innovatie en duurzaamheid. Ook in de invulling van de vraag naar woningen wordt op het Leerpark op een vernieuwende manier opgepakt. Wethouder Peter Heijkoop (Wonen): "Net als op veel plekken in Nederland is in Dordrecht veel vraag naar betaalbare woningen voor studenten en starters. We hebben de handen ineengeslagen met ontwikkelcombinatie Leerpark BV en woningencorporatie Trivire en bouwen hier nu 333 modulaire, kleine, duurzame en betaalbare woningen. Reguliere woningbouw bleek moeilijk op dit kavel, maar tijdelijke woningen voor een periode van 15 jaar waren wél mogelijk. Een mooi voorbeeld van hoe je met samenwerking en omdenken toch snel aanbod kunt creëren."

Dordt_Hugo_LOW-2​​​​​​​

Samen werken aan wonen en werken, onderwijs en bereikbaarheid

Tijdens het werkbezoek was niet alleen aandacht voor Dordrecht, maar ook voor de ontwikkeling van de hele regio. De Spoorzone is een van de projecten van Smart Delta Drechtsteden. Wouter Kolff (voorzitter Smart Delta Drechtsteden): "De zeven Drechtsteden zijn individuele gemeenten met ieder een eigen identiteit. Maar we hebben ook veel overeenkomsten, de ligging aan het water en onze wortels in de maakindustrie. En we kennen dezelfde uitdagingen. Kansen voor wonen, bereikbaarheid, werkgelegenheid en onderwijs gaan vaak over de grenzen van gemeenten heen. Door samen te werken op deze vlakken, versterken we onze regio én onze individuele gemeenten."

Over Smart Delta Drechtsteden

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit.

Deel op social media: