Online event 22 juni: 5G in de maakindustrie

5G komt dichterbij en maakt nieuwe innovatieve toepassingen in de maakindustrie mogelijk. De Drechtsteden werkt daarvoor aan een 5G-fieldlab. Nog dit jaar wil de regio deze plek om innovaties op het gebied van 5G te testen.

Tijdens een (online) event vanuit de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gaan experts met elkaar in gesprek over de impact die 5G zal gaan hebben op bedrijven in de maakindustrie.

​​​​​​​Versnellen van 5G-innovatie

De telecomsector werkt aan de uitrol van 5G, de 5e generatie mobiele netwerken. 5G maakt nieuwe toepassingen mogelijk: er is tot 1000x meer bandbreedte beschikbaar binnen een gebied, er kunnen tot 100x meer verbindingen tegelijkertijd worden gemaakt, en dat met een extreem hoge betrouwbaarheid.

De komst van 5G maakt daarmee allerlei innovaties mogelijk. In de vakpers voor de maakindustrie worden allerlei nieuwe toepassingen in het vooruitzicht gesteld. Denk aan grootschalige uitrol van sensoren in fabrieken, waarmee bijvoorbeeld de uitval wegens onderhoud veel beter voorspeld kan worden. Maar ook aan toepassingen van Virtual Reality of Augmented Reality brillen bij opleiding en training van vakpersoneel, of aan meer autonome of flexibel inzetbare robots op de werkvloer.

De mogelijkheden zijn enorm, maar welke toepassingen voegen nu echt waarde toe? Welke impact hebben die op systemen, processen en ketens? Er ligt nog veel onontgonnen terrein om met elkaar te verkennen. Daarom wordt nu gewerkt aan 5G innovatie-omgevingen, zoals ook in de Duurzaamheidsfabriek. Nog dit jaar wil de regio Drechtsteden deze plek om innovaties op het gebied van 5G te testen. Dat moet er komen met een subsidie van de provincie Zuid-Holland en door actie vanuit het bedrijfsleven.

Met dit event krijgen deelnemers inspiratie, informatie, waaronder over de ondersteuning die bedrijven kunnen ontvangen om deze technologie in te zetten in hun bedrijf.

Programma dinsdag 22 juni, 10:00-11:00 uur

  • 10:00 uur 5G in de maakindustrie
    Aan tafel spreken onder meer Anton Duisterwinkel (Programma manager SMITZH, InnovationQuarter), Gijs den Butter (CEO, SenseGlove) en Lenneke de Voogd (Programma Manager Do IoT Fieldlab, TU Delft) in gesprek met partijen uit de industrie over de specifieke mogelijkheden, maar ook uitdagingen van 5G. Wat is nu écht de meerwaarde? Met welke aanpassingen en investeringen krijg je te maken? En wanneer is het eigenlijk beschikbaar?
  • 10:50 uur Uitleg over Do IoT innovatievouchers: experimenteer samen met TU Delft met 5G-technologie.
  • 10:58 uur Q&A met het publiek
  • 11:00 uur Afsluiting

Aanmelden

Meld je hier aan voor het online event.

5G Fieldlabs in Zuid-Holland

In de provincie Zuid-Holland zijn al zeven locaties ingericht waar bedrijven met innovatieve 5G-technologie kunnen experimenteren en er zijn er nog een aantal in ontwikkeling. Hiermee bieden ze bedrijven de mogelijkheid om sneller van een idee naar een gedemonstreerde toepassing te komen. De fieldlabs werken zoveel mogelijk samen en delen waar mogelijk hun kennis, infrastructuur, (studenten)teams en resultaten. Zuid-Holland wil van de provincie de hotspot voor 5G-innovatie maken. In dit artikel lees je over het 5G-fieldlab dat dit jaar in de Drechtsteden begint. 

Digitalisering  

Werken waar je woont is één van de ambities van de Drechtsteden. Dat betekent bestaande banen behouden en nieuwe bedrijven en werkgelegenheid naar de regio halen. Maar ook investeren in goed opgeleide mensen die aan de vraag van het bedrijfsleven in onze regio kunnen voldoen. Innovatie stimuleren en versnellen is een belangrijke onderdeel hiervan, waarbij digitalisering als een rode draad door alle initiatieven heen loopt en ieder thema raakt. Het nieuwe 5G-fieldlab in de Drechtsteden, dat onderdeel is van het Regio Deal project Digital Mainport Drechtsteden, draagt bij aan deze ambitie.  

Deel op social media: