Op Wereld Fiets Dag trappen gedeputeerden Zuid-Holland en wethouders Drechtsteden af op een deelfiets

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouders Rik van der Linden, Ton Spek en Kees de Ruijter, profwielrenster Lucinda Brand en Annemarie Zuidberg (CCO van Qbuzz) trapten vanmiddag gezamenlijk af op een Donkey deelfiets in Dordrecht. Met de nieuwe Qmove reisapp boek, betaal en ontgrendel je nu ook heel eenvoudig de deelfiets, en dat allemaal in één app.

Nieuwe reisapp: Qmove

Qbuzz heeft het samen met Donkey Republic, provincie Zuid-Holland en de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht mogelijk gemaakt om 230 deelfietsen in de Drechtsteden op straat neer te zetten. Om het voor de reiziger zo eenvoudig mogelijk te maken, komt Qbuzz met een nieuwe reisapp: Qmove. Met Qmove regelt een reiziger eenvoudig de totale reis van deur tot deur. Welke modaliteit of aanbieder de reiziger ook kiest, er is slechts één Qmove account nodig om de reis te organiseren, te boeken, te gebruiken én te betalen. Zo boekt de reiziger in de Drechtsteden nu ook één van de 230 deelfietsen van Donkey Republic en maakt hij of zij gebruik van de fietsen zonder de app te verlaten of een andere app nodig te hebben. De samenwerking met Donkey is een eerste stap in het breder beschikbaar maken van deelmobiliteit in de Drechtsteden.

Verandering in mobiliteit

Mobiliteit is aan het veranderen mede door allerlei (mondiale) ontwikkelingen en niet in de laatste plaats heeft ook de coronacrisis nog steeds zijn weerslag op het vervoer. De transitie van bezit naar gebruik en van aanbodgericht naar vraaggericht is inmiddels in gang gezet. “Wij zien deelmodaliteiten als onderdeel van het openbaar vervoer en als een manier om nog meer vraaggericht te opereren. Het kan heel mooi aansluiten op het OV, al zal het misschien soms ook een OV-rit vervangen. Maar als de markt van delen ten opzichte van ritten gemaakt met privé voertuigen groeit, dan profiteert iedereen daarvan en dus ook het OV”, zo vertelt Annemarie Zuidberg, CCO bij Qbuzz. Maar is de oplossing dan dat we overal maar deelscooters, deelauto’s en deelfietsen plaatsen? “Wij zijn verantwoordelijk voor de hele DMG concessie en kijken dus naar mobiliteit in een groter gebied. Wij als OV-partij zijn bij uitstek in staat om dit alles samen te brengen en een logisch en optimaal netwerk te creëren dat aansluit bij de behoefte van de reiziger, zonder overaanbod en overlast voor bewoners. Waar mogelijk sluiten we zoveel mogelijk al bestaande partijen aan, maar indien nodig investeren we ook zelf om deze transitie te versnellen. Zoals in dit geval. ”

Samenwerking met de provincie

Ook Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Verkeer en Vervoer benoemt dat Qbuzz in Zuid-Holland vooroploopt in de overgang van OV-concessie naar mobiliteitsconcessie met deelvervoer. “Dit fietstochtje was veel te kort, zeker met dit mooie weer in deze prachtige stad!”, aldus Frederik. “Als extraatje bovenop het OV is dit een top aanvulling. Stap je in Drechtsteden uit de bus of trein dan kun je voortaan met een deelfiets je reis vervolgen. De provincie Zuid-Holland investeert graag in slimme deelmobiliteit en is daarom blij met de samenwerking van Qbuzz en Donkey Republic. Zo kom je in Drechtsteden nog makkelijker op je plek van bestemming.”

Eenvoudige reis

En zo’n multimodale reis kan dus nu heel eenvoudig in ons gebied gemaakt worden. Kees de Ruijter, wethouder van Papendrecht nam zelf de proef op de som en stapte in Papendrecht op de waterbus, waar hij bij de Merwedekade op zijn eigen Donkey deelfiets stapte. “Dit is een ideaal gebied om te fietsen, zeker ook in combinatie met de waterbus of met de R-net bus naar Rotterdam. En ik fiets zelf ook gewoon heel graag, het houd je gezond, dus ik zie mezelf zeker vaker gebruikmaken van de Donkey deelfiets”, vertelt Kees.

De aanwezigheid van fietsen verblijdt ook wereldkampioen Lucinda Brand, die de deelfietsen meer dan verwelkomt. “Als wielrenster hoef ik niet uit te leggen hoe gek ik op de fiets ben en hoe belangrijk ik het vind dat mensen meer bewegen. De fiets is een stuk gezonder voor mens en natuur en op de fiets kan je je veel makkelijker en sneller verplaatsen in de stad. Ook zijn er zoveel mooie en leuke plekjes net buiten de stad waar geen openbaar vervoer komt, met de fiets kun je daar ineens wel komen.”

In Dordrecht waren ze jaren geleden al gestart met deelfietsen, nu er verder wordt uitgebreid met een groter deelfietsensysteem in de Drechtsteden kan ook wethouder Rik van der Linden alleen maar beamen dat dit de juiste weg richting de toekomst is. “Vanuit Dordrecht zetten we ons meer en meer in om de stad en onze inwoners te faciliteren met deelvervoer en fietsen te stimuleren. We zijn een drukke stad en we willen onze binnenstad graag autoluwer maken. We willen naar vaste hubs toe waar verschillende soorten deelvervoer beschikbaar zijn, makkelijk te vinden en goed bereikbaar, zonder overlast voor onze inwoners.”

Samenwerking met Donkey Republic

Mede daarom heeft Qbuzz voor de samenwerking met Donkey Republic gekozen. De Donkey deelfietsen zijn terug te vinden in deze vaste hubs. Voor Donkey Republic is een samenwerking rechtstreeks met een vervoerder uniek. “We hebben nog geen eerdere samenwerking gehad zoals deze met Qbuzz waarbij we echt de first & last-mile aanbieden samen met de openbaar vervoer aanbieder en via volledige integratie in de app!”, zo vertelt Taco van der Steen, Business Developer bij Donkey Republic.

Betere bereikbaarheid 

Betere bereikbaarheid is ook een thema in Sliedrecht. “Voor Sliedrecht zijn de deelfietsen ideaal, het treinstation ligt aan de rand van de stad en zijn dus handig als je zelf geen fiets bij de hand hebt”, voegt Ton Spek, wethouder van Sliedrecht en regionaal portefeuillehouder van Smart Delta Drechtsteden toe.

Slim samen vooruit 

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Ook werkt Smart Delta Drechtsteden aan betere bereikbaarheid. De Drechtsteden zetten hoog in om de regio via het water, de weg en het spoor bereikbaar te houden. Goede bereikbaarheid versterkt de Drechtsteden. 

Bekijk hier de originele bron (QBuzz).

Deel op social media: