Ruim 150 ondernemers en vertegenwoordigers van onderwijs en overheid met elkaar in gesprek in Duurzaamheidsfabriek

Op 8 maart trapte regiovoorzitter Wouter Kolff de tweede Kwartaalbijeenkomst van Smart Delta Drechtsteden af. Doel van de avond: met elkaar onderzoeken waar er dwarsverbanden liggen op belangrijke opgaven om zo de kracht van de regionale samenwerking maximaal te benutten.

Breed gedeelde urgentie tot samenwerken binnen Smart Delta Drechtsteden

​​​​​​​

Brede welvaart aanjager van regionale economie

Otto Raspe, hoofd RaboResearch: “In regio’s waar een hoge brede welvaart is, groeit de economie harder.” Hij wees op de as die de A2 vormt: “De regio’s langs deze as tonen een groeiend aandeel in de Nederlandse economie. Het aandeel van de Drechtsteden is juist wat afgenomen, terwijl het gebied net naast die as ligt. Mijn advies is: leen de kracht van je buren. Er is sprake van prima ondernemerschap in de regio. Dit biedt kansen, maar brede welvaart moet in de lift, met name op het gebied van de human capital agenda en wonen.” 

DSC_0037

Smart Campus Leerpark eerste campus op toegepaste innovatie

Hierna nodigde dagvoorzitter Marijke Roskam Jan Lokker, bestuurder van het Da Vinci College en André Boer, managing director Krohne Altometer, uit om het logo van de nieuwe campus op het Leerpark met een video te onthullen: Smart Campus Leerpark. De campus is, naast een opleidingscentrum, een vliegwiel voor het stimuleren van innovatie in het bedrijfsleven. De eerste campus die digitale- en fysieke innovatie verbindt en zich richt op de juiste vaardigheden en mindset voor de toekomst op mbo- en hbo-niveau.

DSC_0070

Als regio trots naar buiten treden

Het programma bestond verder uit verschillende verdiepende workshops. De algemene conclusie is dat zowel ondernemers als vertegenwoordigers van onderwijs en overheid, openstaan om samen te werken aan de belangrijkste uitdagingen van de regio. Ook is de wens uitgesproken om de bescheidenheid af te schudden en als regio trots naar buiten te treden met de sterke kenmerken van de regio. Op deze oproep kon Wouter Kolff in zijn afsluiting mooi inhaken met een plan om de iconen van de Drechtsteden in november uit te lichten: “Bij de afsluiting van een jaar herdenking van de Sint-Elisabethsvloed worden onder andere de bruggen van de regio en het Drierivierenpunt letterlijk in de spotlights gezet om Nederland te laten zien wat de Drechtsteden te bieden hebben. Iedereen die hieraan een bijdrage wil leveren, nodig ik graag uit om aan te sluiten.”

DSC_0032

​​​​​​​Over Smart Delta Drechtsteden

Binnen Smart Delta Drechtsteden werken overheid, onderwijs en bedrijfsleven slim samen aan een toekomstbestendige regio voor de ongeveer 300.000 mensen die in de Drechtsteden wonen. Samen bouwen zij aan meer woningen, nieuwe energie, slimme technologie, toegepaste innovatie, banen van nu en toekomst en een goede bereikbaarheid van de regio. Zo gaan we slim samen vooruit.

De volgende kwartaalbijeenkomst van Smart Delta Drechtsteden vindt plaats op dinsdag 7 juni.​​​​​​​

Deel op social media: