Start aanpak energiebesparing kantoren

Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland met een oppervlakte van meer dan 100 m2, minimaal energielabel C hebben (Bouwbesluit 2012). De Drechtstedengemeenten en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid starten een gezamenlijke actie om gebouweigenaren in de regio op te roepen om op tijd in actie te komen.

Werk aan de winkel  

In de Drechtsteden bevinden zich op dit moment ruim 2.240 kantoorruimtes met een oppervlakte van meer dan 100m2. Bijna 12,5% van deze gebouwen heeft op dit moment een energielabel D of slechter. Daarnaast zijn er 608 (of 27,2%) kantoren waarvan het energielabel nog niet bekend is. Werk aan de winkel dus voor de eigenaren van deze panden. De zeven gemeenten in de Drechtsteden en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) bieden de helpende hand.    

Op tijd starten  

Het doel is om zoveel mogelijk kantooreigenaren te bereiken en aan te sporen om op tijd in actie te komen, zodat handhaving tot een minimum beperkt kan blijven. Het bevoegd gezag voor het Bouwbesluit – meestal de gemeente waar het kantoorgebouw staat – is verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van de energielabel C-verplichting. De gemeenten Dordrecht en Alblasserdam hebben deze taken neergelegd bij de OZHZ. De overige vijf gemeenten voeren deze taken zelf uit.  

Webtool  

Gemeenten en OZHZ zetten de komende maanden verschillende middelen in om ondernemers te bereiken. Er worden onder meer brieven en flyers verstuurd, een e-book samengesteld en een interactieve webtool ontwikkeld. Via de webtool krijgen ondernemers snel en gemakkelijk inzicht in wat het ongeveer kost om toe te werken naar energielabel C. De tool is binnenkort te raadplegen via de website van het Regionaal Energie Loket en de OZHZ.  

Ondersteuning Deal  

Voor sommige ondernemers kan de verplichting een reden zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe, duurzame werklocatie. Zij kunnen daarvoor terecht bij het accountmanagement van hun gemeente of bij de businessmanagers van Deal Drecht Cities, die ondernemers begeleidt bij het zoeken naar een nieuwe locatie. Deal heeft een breed netwerk van lokale ontwikkelaars en makelaars.  

Meer informatie  

Lees meer over energiebesparing voor kantoren op de website van de OZHZ en de RVO.  

De RVO heeft twee handige infographics ontwikkeld voor ondernemers:  

Deel op social media: