Studenten ontwikkelen duurzaam baggerschip

Het studentenproject van ZEDhub (Zero Emission Dredging hub) gaat van start. Een team van studenten richt zich op de ontwikkeling van een klein baggerschip met duurzame energiebron. In dit uitdagende project maken studenten niet alleen kennis met de ontwikkeling van een business case, maar ook met een stakeholder analyse. Daarnaast ontwikkelen ze een concept, inclusief de keuze voor de juiste energiebron.

In samenwerking met Career Boost

Dit initiatief is ontstaan in samenwerking met Career Boost, onderdeel van Hoger Onderwijs Drechtsteden. ZEDhub en Career Boost hebben een meerjarig programma opgesteld. Daarin werken studenten toe naar een innovatieve oplossing voor emissieloze baggeroperaties. Het programma wordt uitgevoerd door studenten uit verschillende disciplines en opleidingsinstellingen. Het studentenproject bestaat uit een meerjarig programma, waarbij de eerste groep studenten aan het project werkt tot de zomervakantie. In dit deel wordt de business case geanalyseerd voor kleinschalig zero emission dredging. 

Belangrijke samenwerking

De samenwerking met studenten is van groot belang voor de partners van ZEDhub. Er ontstaat bekendheid met de baggersector en er wordt kennisgemaakt met potentiële nieuwe werknemers. Om de studenten kennis te laten maken met de baggersector worden betrokken bedrijven en hun projecten bezocht. ZEDhub en Career Boost begeleiden het studententeam. 

Eerste resultaat

Met gelijk een eerste resultaat: op 31 maart heeft het studententeam van ZEDhub (Zero Emission Dredging Hub) het Project Plan gepresenteerd aan een aantal stakeholders. 

Verbinden arbeidsmarkt en onderwijs

Dankzij de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem kunnen inwoners rekenen op verbetering van de ruimtelijke inrichting om te wonen en recreëren aan het water, meer innovatie voor een toekomstbestendige regio en onderwijs dat beter aansluit op de arbeidsmarkt. Smart Delta Drechtsteden, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland investeren hierin 22,5 miljoen euro en het Rijk verdubbelt met de Regio Deal dit bedrag. Career Boost is, onder de vlag van Hoger Onderwijs Drechtsteden, één van de programma’s van de Regio Deal. In combinatie met de Dordrecht Academy, waar vanaf september 2022 Ad-opleidingen starten, wordt een stevig aanbod aan hoger onderwijs in de Drechtsteden gerealiseerd. En worden innovatieprojecten gestimuleerd en gefaciliteerd tussen studenten, bedrijven en experts via (afstudeer) opdrachten, minoren, stages en voor studenten en professionaliseringstrajecten voor (startende) professionals en lokale leiders.

Zero Emission Dredging hub

Deltatechnologie, waar Zero Emission Dredging hub onder valt, is ook een van de thema’s binnen de Innovatie Roadmaps. Dit programma, één van de projecten met steun van de Regio Deal, moet de innovatiekracht vergroten door innovatieve projecten sneller naar de markt te brengen. Hierbij wordt kennis gebundeld en de samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen aangegaan, met ondersteuning van een business developer op ieder thema. Andere thema’s zijn smart manufacturing, duurzaam varen en zorginnovatie.  

Bekijk hier de originele bron (DEAL). 

Deel op social media: