Studenten ontwikkelen samen een ‘pakjesboot’ die Dordrecht over het water kan bevoorraden

Schoolproject ‘Pakjesboot’ gaat van start in de Duurzaamheidsfabriek. Tientallen studenten van compleet verschillende opleidingen starten tijdens hun halfjaar durende minor met de ontwikkeling van zelfsturende elektrische vaartuigen die de binnenstad van Dordrecht kunnen bevoorraden. De minor valt onder Career Boost, onderdeel van Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden en project binnen de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem.

Bron: BN De Stem 

De eerste groep minor-studenten werd dinsdag verwelkomd in de Duurzaamheidsfabriek. Danielle Stolk en Kim van Eijck van Career Boost begeleiden hen. Career Boost is onderdeel van het programma van Hogeschool Onderwijs Drechtsteden, een project binnen de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem. Stolk benadrukt het belang van samenwerking bij de scholieren. ,,We zullen soms boos worden op elkaar, maar het ook weer bijleggen. De lat ligt hoog, maar jullie zitten in je vierde jaar; jullie kunnen dit.’’

De oprichter van opdrachtgever Trans-X, Maurice van der Merché verwacht het nodige van de studenten. ,,Ik ga jullie niet veel over de Pakjesboot vertellen, want die gaan jullie zelf ontwikkelen.’’ Wat de minor voor mbo -en hbo-studenten uniek maakt, is het feit dat meerdere opleidingen elkaar aanvullen. Studenten van Communicatie, ICT, Mechatronica maar ook Sportmarketing werken aan Pakjesboot. ,,Ik ben jaloers dat jullie multidisciplinair aan de slag gaan’’, bekent hij.

Samenwerking trekt studenten aan

De samenwerking tussen verschillende opleidingen is voor studenten Rico, Gijs en Pascal van Hogeschool Rotterdam ook de voornaamste reden om juist voor Pakjesboot te kiezen. Pascal Olschewski uit Ambacht wil een andere kant van zichzelf laten zien. ,,Ik studeer Ondernemerschap en Retail Management. Mijn studie is aardig commercieel, maar ik ben juist technisch. Dat komt bij deze minor goed van pas.’’

Het project is een samenwerking met opdrachtgever Trans-X, de gemeente Dordrecht, het onderwijs en meerdere koepelclubs. Pakjesboot sluit aan bij de CO2 emissie-ambities van de gemeente Dordrecht. De studenten ontvangen een certificaat, mits ze de minor succesvol afronden.

Minor-studenten van de Hogeschool Rotterdam in de automatiseringsruimte van de Duurzaamheidsfabriek. V.l.n.r.: Rico van Bronckhorst, Gijs van de Graaf en Pascal Olschewski

Foto: Minor-studenten van de Hogeschool Rotterdam in de automatiseringsruimte van de Duurzaamheidsfabriek. V.l.n.r.: Rico van Bronckhorst, Gijs van de Graaf en Pascal Olschewski © Jeffrey Groeneweg

--

Over Career Boost

Career Boost komt voort uit het Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden, een project uit de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem. Career Boost biedt hoogwaardige en aantrekkelijke stages en opdrachten voor bachelorstudenten die in de laatste fase van hun studie zitten. Vanuit dit programma is naast Career Boost, ook Dordrecht Academy opgestart, met een aanbod van verschillende tweejarige hbo-opleidingen (Associate degrees). Met deze twee initiatieven krijgen de Drechtsteden een stevig aanbod aan Hoger Onderwijs. 

Beter verbinden van arbeidsmarkt en onderwijs 

De Drechtsteden, Gorinchem en de provincie Zuid-Holland investeren 22,5 miljoen euro in de regio waarbij bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken in projecten. Het Rijk verdubbelt, met de Regio Deal Drechtsteden-Gorinchem, dat bedrag om de brede welvaart en daarmee de veerkracht van Nederlandse regio’s te versterken.  Een belangrijk thema hierin is 'het beter verbinden van arbeidsmarkt en onderwijs'. Career Boost en Dordrecht Academy verstevigen het aanbod van hoger onderwijs in de regio en maken het aantrekkelijker, om zo hoger opgeleiden naar de Drechtsteden te trekken en te behouden. 

30.000 extra arbeidsplaatsen 

Het geld uit de Regio Deal draagt bij aan het versnellen van de plannen uit de ‘Groeiagenda Drechtsteden 2030’. In deze Groeiagenda staan de gezamenlijke doelen en ambities van de Drechtsteden waaraan de regio tussen nu en 2030 werkt. De insteek is om van de Drechtsteden een nóg aantrekkelijker woon- en werkgebied te maken voor zowel nieuwe als bestaande inwoners. Eén van de ambities is het creëren van 30.000 extra arbeidsplaatsen. Het beter verbinden van arbeidsmarkt en onderwijs (Regio Deal project Career Boost) en hoger opgeleiden voor de regio aantrekken draagt hieraan bij. 

Meer informatie vind je op de website van Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden 
 

Deel op social media: