Superjachten steeds groter én belangrijker: ‘Kennis en kunde in Smart Delta Drechtsteden is van onschatbare waarde'

Scheepsbouwer Oceanco werkt nu aan het superjacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos. In de Drechtsteden overheerst trots dat een dergelijk prestigieus schip in Alblasserdam wordt gebouwd. Enkele jaren geleden bouwde in Alblasserdam de ruim 100 meter lange driemaster Black Pearl. De bouw van zulke jachten laat de kwaliteiten binnen de maritieme sector in Smart Delta Drechtsteden goed zien.

Scheepsbouwer Oceanco bouwde enkele jaren geleden in Alblasserdam de ruim 100 meter lange driemaster Black Pearl en werkt nu aan het jacht voor Amazon-oprichter Jeff Bezos met een lengte van 127 meter, dat naar verluidt rond de 500 miljoen euro kost. “Ik sluit zeker niet uit dat hier in de toekomst nog meer van deze grote zeiljachten worden gebouwd’’, zegt Martin Bloem van Deal Drecht Cities. “Duurzaamheid speelt een grotere rol. Dat kan leiden tot de bouw van meer zeilende jachten.”

Kleine jachtbouw

Hein Velema van Marstrat, een gespecialiseerd adviesbureau in de maritieme sector, ziet dat Nederland terrein wint op het gebied van de bouw van superjachten. “Tot voor kort werden die grote jachten vooral in Duitsland gebouwd en stond Nederland meer bekend om de kleine jachtbouw. Nu zijn er drie werven in Nederland, naast Oceanco in Alblasserdam, die jachten maken die langer dan 100 meter zijn.”

Ze geven de economie een enorme impuls. De bouw van jachten overtreft inmiddels de ‘gewone’ scheepsbouw. “In zo’n groot zeiljacht als dat in Alblasserdam wordt gebouwd, zit vier- tot vijfduizend manjaren werk”, zegt Velema. “Het zorgt voor enorm veel werkgelegenheid. Niet alleen voor scheepsbouwers, maar ook voor bedrijven die aanleveren.”

Enorm trots

Bloem beaamt dat. “In de scheepsbouw zitten vijf tot zes lagen van toeleveranciers, zowel van kleine als grotere bedrijven. Denk aan elektronica, staal- en aluminiumbedrijven, schilders en steigerbouwers”, zegt hij.

De regio is ingesteld op scheepsbouw. “Dat wij erin slagen de grootste klanten naar ons toe te trekken, bewijst dat hier kwaliteit wordt geleverd en we beschikken over betrouwbare, goed ontwikkelde werknemers. De kennis en kunde in deze regio is van onschatbare waarde. Wij krijgen geregeld aanvragen van jachtwerven die zich in de Drechtsteden willen vestigen. Daar kunnen we apetrots op zijn.”

Slim samen vooruit met Smart Delta Drechtsteden

Smart Delta Drechtsteden gaat voor extra banen. Het gaat om 30.000 nieuwe werkplekken. Zowel bij bestaande als nieuwe bedrijven. Bedrijven die continu bezig zijn hun kennis en kunde te verbeteren en te vernieuwen. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven werken nauw samen om die extra banen voor elkaar te krijgen.

De Drechtsteden innoveren ook. Ondersteunende initiatieven als de Duurzaamheidsfabriek, de Maakfabriek en het MKB-Katalysatorfonds zijn in het leven geroepen om de innovatiekracht van de regio te vergroten en te versterken. Sectoren die veel aan innovatie doen zijn de maritieme sector, de (technologische) maakindustrie en de sector zorg en welzijn. Ze zijn kenmerkend voor deze regio. Onderling is er ook veel uitwisseling: om van elkaar te leren, samen nieuwe inzichten op te doen, producten en processen te ontwikkelen en die in de praktijk te toetsen. Onderzoek helpt hen daarbij. Zo gaan we slim samen vooruit!

Bekijk hier de originele bron

Deel op social media: