Terugblik Nationale Duurzame Bedrijven Route

Het eerste bezoek van de Nationale Duurzame Bedrijven Route is een feit! Op 3 maart bezocht gedeputeerde Berend Potjer één van de deelnemers in de Drechtsteden, namelijk VMB Automation in Hendrik-Ido-Ambacht. Tijdens het tweedaagse evenement op 3 en 10 maart konden ondernemers op bezoek bij twintig duurzame bedrijven in de regio die vertelden over de aanpak, het resultaat én waardevolle tips gaven. Deze kennis en ervaringen kunnen bezoekers gebruiken om tot een plan te komen voor hun eigen organisatie.

Tip van bedrijven 

Tijdens de opening vertelde Arie Verhoeven van VMB Automation over de verduurzaming van zijn bedrijfspand. Met het oog op de toekomst heeft hij bij de bouw in 2012 boven de geldende isolatienormen geïsoleerd. “Toen de warmtepomp uitviel, merkten wij dat pas na twee dagen. Zo goed houdt het pand de warmte dus vast.” Daarnaast zetten zij hun kennis van automatisering in voor slimme licht- en temperatuurregelingen in het gebouw.

Aan andere bedrijven geeft hij alvast de tip mee: “Begin klein en begin nu: kies bijvoorbeeld voor een energiezuinige vaatwasser of ledverlichting in het pand.” Ook op 10 maart zijn geïnteresseerde ondernemers van harte welkom om zelf een kijkje te nemen bij het bedrijf.

Gedeputeerde Berend Potjer sprak over het belang van deze vorm van kennisdeling: “Bedrijven hebben een belangrijke positie in de samenleving, maar natuurlijk ook in het energieverbruik. Het is hartstikke mooi dat ondernemers elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. De Nationale Duurzame Bedrijven Route is daar een mooie manier van.”

Twintig bedrijven aanwezig

Naast VMB Automation, waren er 10 maart zo’n twintig andere bedrijven te bezoeken. Denk hierbij aan productiebedrijven, bedrijfshallen, kantoren en agrarische bedrijven. Zij hebben allemaal stappen gezet om de organisatie te verduurzamen en deelden graag hun tips, successen én leerpunten met andere bedrijven. 

Over de Duurzame Bedrijven Route

Het evenement is georganiseerd door Platform Duurzame Bedrijven, en stond geheel in het teken van kennisdeling en verbinding tussen ondernemers. Bij deze eerste editie is samenwerking gezocht met provincie Zuid-Holland, de gemeenten binnen de regio Drechtsteden-Molenlanden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij moedigen inwoners actief aan om op bezoek te gaan bij één van de duurzame bedrijven.

Smart Delta Drechtsteden gaat voor nieuwe energie

Smart Delta Drechtsteden gaat voor nieuwe energie. De regio is goed op weg om in 2050 energieneutraal te zijn. Want het is zaak om bij te dragen aan een stabieler klimaat en het leefbaar houden van de aarde, voor huidige én volgende generaties. Veel partijen in de Drechtsteden werken samen om alle ambities ook echt uit te voeren: bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, de rijksoverheid en provincie en gemeenten. Allemaal met hetzelfde doel: stap voor stap vooruit. De Duurzame Bedrijven Route, waarbij ondernemers onderling kennisdelen over het verduurzamen van hun bedrijf, draagt hieraan bij.

Deel op social media: