Uitbreiding fonds InnovationQuarter met € 63 miljoen

Het eigen fonds van InnovationQuarter – IQCapital - breidt uit met € 63,6 miljoen tot een totale omvang van € 140 miljoen. Daarmee krijgt het fonds meer mogelijkheden om innovatieve Zuid-Hollandse scale-ups en startups sneller naar een volgende fase te laten groeien, vroeg te investeren in deeptech- en hightechproposities en om het investeringsklimaat verder te versterken. Een goede ontwikkeling voor Smart Delta Drechtsteden; de Drechtsteden innoveren ook.

InnovationQuarter is met afstand de meest actieve investeerder van Zuid-Holland. Het eigen fonds IQCapital heeft sinds de start in 2014 ruim 90 investeringen gedaan in meer dan 50 bedrijven. In totaal is tot nu toe ruim €70 miljoen geïnvesteerd in deze bedrijven. Het meeste kapitaal werd geïnvesteerd in de sectoren Life Sciences (33%), Digital Technology (24%) en Hightech (20%). Daarnaast investeert InnovationQuarter in andere sterke sectoren in Zuid-Holland: Energie, Circulair, Aerospace, Maritiem, Horticulture en Cybersecurity.

Elke euro levert drie tot vier euro cofinanciering op 

IQCapital staat onder andere bekend om het grote netwerk van co-investeerders dat het aan zich weet te binden. Elke euro die InnovationQuarter investeert, levert een extra 3 tot 4 euro op van co-investeerders. Zo investeerden ruim 80 verschillende co-investeerders inmiddels ongeveer € 230 miljoen in de portfoliobedrijven van IQCapital.  

Het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen, in Nederland en de wereld, kan niet zonder investeringen in baanbrekende technologieën. Zo werden er, dankzij investeringen van InnovationQuarter, al honderden miljarden hartspiercellen uit stamcellen gekweekt, een miljoen plastic verpakkingen bespaard en 25 miljoen digitale systemen beschermd tegen hacking.

Over InnovationQuarter 

InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland. InnovationQuarter investeert in innovatieve Zuid-Hollandse bedrijven met groeiambitie, assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in deze unieke deltaregio en organiseert (internationale) samenwerking tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid. Zo ontwikkelt InnovationQuarter Zuid-Holland samen met het bedrijfsleven tot één van de meest innovatieve regio’s van Europa. Smart Delta Drechtsteden is daar aandeelhouder van. 

Innovatie belangrijk voor extra banen

Smart Delta Drechtsteden gaat voor extra banen. Het gaat om 30.000 nieuwe werkplekken. Zowel bij bestaande als nieuwe bedrijven. Bedrijven die continu bezig zijn hun kennis en kunde te verbeteren en te vernieuwen. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven werken nauw samen om die extra banen voor elkaar te krijgen. Dat is nodig voor een stabiele, economische toekomst. Het effect daarvan straalt niet alleen af op de Drechtsteden, maar op de Nederlandse economie als geheel.

De Drechtsteden innoveren ook. Ondersteunende initiatieven als de Duurzaamheidsfabriek, de Maakfabriek en het MKB-Katalysatorfonds zijn in het leven geroepen om de innovatiekracht van de regio te vergroten en te versterken. Sectoren die veel aan innovatie doen zijn de maritieme sector, de (technologische) maakindustrie en de sector zorg en welzijn. Ze zijn kenmerkend voor deze regio. Onderling is er ook veel uitwisseling: om van elkaar te leren, samen nieuwe inzichten op te doen, producten en processen te ontwikkelen en die in de praktijk te toetsen. Onderzoek helpt hen daarbij.  De uitbreiding van het fonds draagt hieraan bij. 

 

Deel op social media: