Verbindende Gebiedsstrategie

Hoe kan het Drechtstedengebied aantrekkelijker en beter worden op het gebied van wonen, werken en recreëren? Die vraag kregen de gerenommeerde architecten Adriaan Geuze (West 8) en Francine Houben (Mecanoo). In opdracht van Smart Delta Drechtsteden en de Economic Development Board Drechtsteden hebben zij een inspiratiedocument opgesteld onder de noemer ‘Verbindende Gebiedsstrategie’. Hierin geven zij hun inzichten en een doorkijk in wat er in de regio speelt en wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn. Samenwerking tussen gemeenten, het bedrijfsleven en het onderwijs is nodig om dit inspiratiedocument tot leven te brengen.

Download het inspiratiedocument en ontdek wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen zijn.

Je leest het volledige inspiratiedocument (verbindende gebiedsstrategie) hier:

Download het inspiratiedocument de Verbindende Gebiedsstrategie

Of kijk de video: 

​​​​​​​

1. Maak clusters van bedrijven met scholen

Er zit hier heel veel fantastische, vernieuwende industrie. We staan bekend om onze maritieme industrie. Laat de talloze bedrijven die zich in onze regio bevinden samenwerken aan het opleiden van het personeel van de toekomst. Hoe mooi zou het voor de regio zijn als een “vier- of vijftal campusachtige clusters van bedrijven rond onder meer Fokker, Boskalis en Van Leeuwen Buizen” komen? Daar horen scholen op allerlei niveaus bij. Samenwerken tussen bedrijven, onderwijs en overheid is daarin ontzettend belangrijk. Geuze en Houben denken nog verder met concrete voorbeelden. Denk aan een ‘energy hub en ‘living lab’ op Duivelseiland, waar onderwijs, bedrijven en start-ups elkaar zouden kunnen versterken.

Lees hier het artikel over het thema 'Maak clusters van bedrijven en scholen'.

2021_09_30 Drechtsteden Papendrecht Event Island​​​​​​​

Foto: Mecanoo

​​​​​​​2. Pas het verkeer aan op de tijdsgeest

Geuze ziet de Drechtsteden als een gebied dat niet meer overeenstemt met de tijdsgeest. De snelwegen en het spoor dat het gebied in delen door midden klieft, zijn wat hem betreft een exponent uit het verleden en in deze tijd meer een sta-in-de-weg. "De A16, A15 en het rangeerterrein Kijfhoek fragmenteren het gebied. Het zijn enorme barrières. De A15 snijdt dwars door gemeenschappen. De mooiste plekken langs het water van de Beneden Merwede bij Hardinxveld zijn daarvoor vergeven."

Lees hier het artikel over de pijler 'Pas het verkeer aan op de tijdsgeest'.

image41

​​​​​​​Foto: Mecanoo

 

Deel op social media: