Spring naar inhoud
Aa  |
Home De Drechtsteden

Samen stad aan het water

De Drechtsteden zijn zeven gemeenten die samen een aaneengesloten stedelijk gebied vormen aan de zuidrand van de Randstad. Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht werken in dit verband vernieuwend en effectief samen.

Met elkaar vormen de gemeenten ‘Samen stad aan het water’. De Drechtsteden-gemeenten hebben allen een oorsprong aan het water en zijn van oudsher specialisten in de maritieme sector. Ze hebben ieder een eigen identiteit en inwoners die zich sterk met hun gemeente verbonden voelen. In de Drechtsteden wonen rond de 270.000 inwoners. Hiermee vormen zij een stedelijk gebied dat qua omvang vergelijkbaar is met een stad als Eindhoven en Utrecht. Klik hier voor kerncijfers van de Drechtsteden.

Maritieme Topregio

Water is de verbindende factor: de drie rivieren Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas komen samen in het hart van de regio bij het drierivierenpunt.
Na Rotterdam en Amsterdam vormen de Drechtsteden het derde maritieme knooppunt van Nederland. De Drechtsteden zijn dan ook toonaangevend in de maritieme sector.

De Drechtsteden zijn vanouds een belangrijke regio voor de maritieme maakindustrie (inclusief off-shore) en de waterbouw. Er zijn circa 820 maritieme bedrijven gevestigd, met 7.500 werkzame personen, waaronder tal van internationaal toonaangevende bedrijven, zoals  Boskalis, IHC Merwede, Heerema, Bakker Sliedrecht, Bosch Rexroth, Pon Power, Oceanco en Slob. Daarnaast zijn er nog veel kleinere bedrijven in deze sector en in de aanverwante maritieme dienstverlening actief. Er is sprake van een hecht cluster met veel onderlinge relaties, zowel op het gebied van toeleveranties als innovatie, co-creatie en opleidingsfaciliteiten voor personeel.

Unieke combinatie van stad en natuur

De Drechtsteden vormen samen een unieke combinatie: de stad Dordrecht als centrum van de regio met daaromheen zes kleinere gemeenten en prachtige natuurgebieden. De Drechtsteden worden omringd door de Alblasserwaard, de Hoeksche Waard en de Biesbosch. Deze gebieden bieden inwoners en bezoekers van de regio prachtige natuur en vele mogelijkheden voor recreatie.