Spring naar inhoud
Logo Drechtsteden
Aa  |

Houtstook

Hou 't gezellig, stook bewust

Geniet u ook zo van ‘n avondje bij de open haard of de houtkachel? Met u zijn er nog vele anderen die graag een houtvuurtje stoken. Wat veel mensen zich helaas niet realiseren is dat dit schadelijk is voor onze gezondheid en het milieu. Want houtrook bevat veel (ultra)fijnstof dat onze luchtwegen en onze hart- en bloedvaten aantast.

Door uw open haard of houtkachel voortaan minder en korter te laten branden, zorgt u voor een betere luchtkwaliteit. En daarmee voor een gezondere leefwereld voor iedereen. Alle reden dus om spaarzaam hout te stoken. Wilt u toch een keer wegdromen bij zo’n gezellig flakkerend houtvuur? Maak dan gebruik van de volgende tips.
Stook bewust

Iedereen moet opgelucht kunnen ademhalen

Elke dag halen we zo’n 20.000 keer adem. Helaas ademen we daarbij naast fijnstof van houtstook ook o.a. vervuilende stoffen afkomstig van auto’s en industrie in.
Deze stoffen kunnen bij kinderen de ontwikkeling van longen en hersenen verstoren. Bovendien leiden ze tot ernstige longziekten als astma, COPD en longkanker. Dit willen we toch zeker niet laten gebeuren!?

Iedereen in Nederland moet opgelucht kunnen ademhalen. Maak u daarom nét als het Longfonds sterk voor gezonde lucht en gezonde longen. Stook minder hout en kijk op www.longfonds.nl hoe u nog meer kunt bijdragen. Benieuwd hoe het met de lucht in uw eigen omgeving is gesteld? Check de actuele kwaliteit op www.longfonds.nl/gezondelucht.

Last van houtrook? Ga in gesprek

Heeft u last van de geur of rook van een haard of kachel bij u in de buurt? Laat uw humeur en gezondheid er niet onder leiden. Ga in alle openheid het gesprek aan.
●     Stel eerst vast waar de overlast precies vandaan komt.
●     Leg aan de veroorzaker uit welke hinder u heeft
●     Vertel ook over de schadelijke gevolgen van houtrook
●     En wijs op de stook bewust tips

Komt u er niet meteen uit? Houd op papier bij wanneer u de overlast ervaart. Vraag de houtstoker te noteren wanneer en onder welke weersomstandigheden hij stookt. Misschien ontdekt u zo hoe de overlast te voorkomen of te verminderen is. Leidt ook dat niet tot een oplossing? Overweeg dan om Buurtbemiddeling in te schakelen. Dit is een gratis bemiddelingsservice
om conflicten in een straat of buurt tot ieders tevredenheid op te lossen.